Jdi na obsah Jdi na menu
 


19. 4. 2024

helmy

     Při výběru helmy na motorku je klíčové zvážit několik faktorů, které zahrnují bezpečnost, pohodlí a styl. Prvním a nejdůležitějším faktorem je bezpečnostní standard, kterým by měla helma splňovat. Většina zemí má své vlastní předpisy a normy pro motocyklové helmy, jako je například standard ECE 22.05 v Evropě nebo DOT v USA. Při výběru helmy je tedy důležité zkontrolovat, zda helma odpovídá platným bezpečnostním standardům a je certifikována.

     Dalším důležitým faktorem je pohodlí. Helma by měla sedět pohodlně a pevně na hlavě, aniž by tlačila nebo způsobovala nepříjemné tlaky. Je důležité vyzkoušet si různé velikosti a střihy helmy a vybrat takovou, která nejlépe odpovídá tvaru vaší hlavy. Dále je dobré zkontrolovat ventilaci helmy, která zajistí dostatečný proud vzduchu a pohodlí během jízdy.

     Nakonec je také důležité zohlednit osobní styl a preference. Existuje široká škála designů, barev a stylů helmy, které se liší od sportovních a agresivních designů až po klasické a retro styly. Vyberte si helmu, která nejenom poskytuje potřebnou ochranu a pohodlí, ale také vyjadřuje váš osobní styl a estetické preference. Při výběru helmy je tedy důležité zvážit bezpečnost, pohodlí a styl, aby byla vaše jízda na motocyklu co nejbezpečnější a příjemnější.

     Helmy na motorku jsou vyráběny z různých materiálů, z nichž každý má své vlastnosti a výhody. Nejběžnějším materiálem pro výrobu helmy je termoplastický materiál, který je lehký, odolný a cenově dostupný. Dalším často používaným materiálem je sklolaminát, který kombinuje vysokou odolnost s relativní lehkostí a je oblíbený zejména u sportovních helmy.

     Kůže je tradiční materiál pro výrobu helmy, který poskytuje vysokou úroveň ochrany a estetický vzhled. Kůže je odolná proti oděru a vypadá elegantně, avšak může být méně pohodlná a méně prodyšná než jiné materiály. Dalším materiálem používaným pro výrobu helmy je karbon, který je velmi lehký a pevný a poskytuje vysokou úroveň ochrany při minimální hmotnosti.

     Textilní materiály, jako je nylon nebo polyester, jsou také často používány pro výrobu helmy, zejména u turistických a městských modelů. Tyto materiály jsou lehké, prodyšné a nabízejí dobrý kompromis mezi ochranou a pohodlím. Nakonec jsou k dispozici také helmy vyrobené z kombinace různých materiálů, které kombinují výhody jednotlivých materiálů pro dosažení optimálního výsledku.